Na arcibiskupskom úrade je vizitácia Svätej stolice

26.01.2012 Trnava

Trnava 26. januára (TASR) – V Trnavskej arcidiecéze je od pondelka 23. januára Apoštolská vizitácia. Jej vykonaním je Kongregáciou pre klérus poverený litoměřický biskup Jan Baxant so spolupracovníkmi. Informuje o tom webová stránka arcidiecézy.

Stránka uvádza, že trnavský arcibiskup Róbert Bezák v septembri 2009 pozval na vizitáciu Svätú Stolicu, no v danom období sa neuskutočnila. Teraz prichádza na ďalšie podnety z Trnavskej arcidiecézy. Obsahom vizitácie bude správa cirkevných majetkov a personálna agenda. Osobný sekretár arcibiskupa Peter Repa na otázku TASR uviedol, že vizitácia trvá a úrad nevie, kedy bude ukončená. \"Nemáme s tým skúsenosti,\" dodal Repa. Nešpecifikoval, či nový podnet pre vizitáciu prišiel od Bezáka alebo iných osôb.

V roku 2009 po odchode predchádzajúceho arcibiskupa Jána Sokola a nástupe R. Bezáka sa verejnosť dozvedela o viacerých podozreniach na netransparentné nakladanie s majetkom cirkvi. Odvtedy sa však nedozvedela, či sa niektoré z nich potvrdilo. Po príchode na úrad nový arcibiskup nariadil audit, na základe ktorého vykonal v arcidiecéze viaceré zmeny. Emeritný arcibiskup má viesť viac ako jeden súdny spor na očistenie svojho mena.

Slovník cudzích slov uvádza vizitáciu ako prehliadku, kontrolu, inšpekciu činnosti nižšieho katolíckeho duchovného vyšším .
 

Vyberte región